4 Aylık Bebek Gelişimi


Bebeğiniz artık 4 aylık oldu. Daha bilinçli hareketler ve eylemlere hazır mısın? Bu ayın sonunda bebeğinizin büyüdüğünü daha iyi anlayacaksınız. Gelin 4 aylık bebek gelişimini, uyku düzenini, beslenmesini ve bu süreçte yaşayacaklarınızı hep beraber inceleyelim. İşte 4 aylık bebek gelişimi hakkında her şey.

4 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Kız (ortalama)Erkek (ortalama)
4 aylık bebek kilosu6,1 kg6,5 kg
4 aylık bebek boyu61,5 cm63,5 cm
4 aylık bebek baş çevresi40,6 cm41,6 cm
  • 4 aylık bebek gelişimi bundan önceki aylara göre daha yavaştır. Bebeğiniz bu ay içerisinde 400-800 gram kadar alır. “4 aylık bebek kaç kilo olmalıdır?” sorusuna cevap olarak ortalama 6-7 kg arasında değişebilir tabii bu değişiklikler bebekten bebeğe göre de farklılık gösterilir.  Bebeğiniz bu dönemde doğum kilosunun 2 katına kadar çıkabilir.
  • 4 aylık bebek boyu 1,25 cm kadar uzar.
  • Dördüncü ayda bebeğin başı ve beyni de hızla gelişmeye devam etmektedir. Baş çapı 1,25 cm kadar uzar.

4 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

4 Aylık Bebeğin Görme Yetisi

  • Bebeklerin dördüncü ayda görsel izleme yetenekleri gelişir. Başlarının üzerinden yavaşça dönen parlak renkleri nesneleri seyredebilir.
  • Bebekler kırıntı gibi küçük nesnelere odaklanabilir, uzağında kalan şeyleri de ilgiyle seyrettiğini fark edebilirsiniz.

4 Aylık Bebeğin İşitme Yetisi

  • Dördüncü ayda bebekler, duydukları seslere karşı başını sesin geldiği bölgeye çevirebilir.
  • Duydukları müzik sesine veya çıngıraklı oyuncaklar sesine tepki verebilir.

4 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

  • Bebeklerin beyin faaliyetlerinin en yüksek olduğu aydır dördüncü ay. Kelimeler veya cümleler onun için hâlâ anlam ifade etmiyor olabilir ancak duyduğu seslere alışır ve kendi bu sesleri çıkarmayı dener.
  • Bebeklerin sık sık kahkahalar attığı dönemdir. Artık bebeğininiz alışmadık şeylere de gülebilir.

4 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

  • Bebeğiniz sizi ve ailenin diğer üyelerini tanıdığına dair net belirtiler vermeye başladıklarını görebilirsiniz.
  • Bebekler bu ayda insanlarla vakit geçirmeye bayılırlar. Sizinle ve çevrenizdeki insanlarla iletişim kurma yetenekleri de gelişir.

4 Aylık Bebekler Neler Yapar?

Bebeklerin beceriler gün geçtikçe artmaya başlar. Dördüncü ayın sonuna geldiğinde ise aşağıdaki davranışları sergileyebilirler.

  • Karınlarının üzerine yatarken elleri ve dirsekleriyle destek alarak göğüslerine kadar kalkabilirler.
  • Yüzüstü durduklarında başlarını 90 derece kaldırabilirler.
  • Sırtlarını dayayarak oturtulduklarında başını dik tutabilirler.
  • Elindeki veya yakınlarındaki oyuncağı almalarına tepki verebilirler.
  • Yüksek sesle gülücükler atabilirler.
  • Ellerini özellikler parmaklarını ve ellerindeki cisimleri ağızlarına götürebilirler.
  • Mutlu olduklarında daha çok gülerken, mutsuz ve huzursuz olduğunda ağlayarak gösterirler.
  • Kısa sürelide olsa ayaklarıyla oynayabilirler.
  • Görme yetileri bu ay tamamlanır. Artık renkli görmeye başlarlar.
  • Kendi çıkardıkları sesi daha dikkatli dinleyerek. İşitme yetilerini bu ay tam olarak geliştirirler.
  • Her bebekte olmasa da bu ayda diş çıkaran bebekler de olabilir.

4 Aylık Bebek Oyuncakları

Oyuncaklar bebekler için basit eğlence aracı olmalarının yanı sıra bebeklerin sahip oldukları becerileri geliştirmelerine ve yeni beceriler kazanmalarına yardımcı olur. Çeşitli oyuncaklarla minik bebeklerinizin motor becerilerini geliştirmelerine de destek olabilirsiniz.

Bebekler buldukları her şeyleri ağızlarına götürme eğilimlerinden dolayı oyuncak seçimi yaparken özellikle ısırmaktan ve çiğnemekten zarar görmeyeceği oyuncakları seçmeye dikkat etmelisiniz.

  • Bebeğinizle karşılıklı oturabilir onunla şarkılar söyleyebilir ve ellerinizi çırpabilirsiniz. Bir süre sonra bebeğiniz sıkılacağından onu kucağınıza alarak kitap okuyabilirsiniz.
  • Dört aylık bebek oyunlarında en eğlencelilerinin başında taklitçilik gelir. Bebekler bu aylarda duydukları seslere dikkat kesilerek bunları kendilerince taklit etmeye çalışırlar. Sizde bebeğinizin çıkardığı bu sesleri taklit ederek ona karşılık verebilirsiniz.
  • Desteklide olsa artık oturabildiklerinden banyo saatlerini yavaş yavaş oyun saatlerine çevirebilirsiniz. Bebeğinizle birlikte küvete girerek onunla vakit geçirebilirsiniz.

Oyuncak Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Oyuncak seçimlerinde çok dikkat etmelisiniz. Elinde olan her şeyi ağızlarına götürmeyi öğrenen bebeklere oyuncak seçimlerinde çok dikkat etmek gerekir. Bu nedenle oyuncak seçimi yapmadan önce aşağıdaki maddeleri dikkatli okumalısınız.

  • Alacağınız oyuncak kolayca kırılmamalı ve parçalamamalıdır. Oyuncağın parçalanması durumunda çocuğunuz ağzına götürerek yutma ihtimali doğurabilir.
  • Alacağınız oyuncağı bebeğinizin tutma, sallama ve rahat hareket ettirebileceği oyuncak türlerinden olmalıdır.
  • Kolay temizlenebilir oyuncak tercih etmeniz sizin için büyük kolaylık olacaktır.
  • İplik oyuncaklardan uzak durulmalıdır.
  • Çok fazla yüksek sesli oyuncaklar yerine daha yumuşak sesli oyuncaklar bebeğinizin daha çok hoşuna giderek ilgisini çekecektir.

4 Aylık Bebek Gelişimi İçin Neler Yapılmalıdır

  • Bebeğinizin yaptığı hareketleri inceleyerek ona daha fazla gülümsemelisiniz.
  • Oynadığı oyuncaklar hakkında onunla konuşabilir bilgi verebilirsiniz. Hatta çevrenizde gördükleriniz hakkında da bebeğinize bilgiler verebilirsiniz. Bebekler dördüncü ayda henüz konuşamıyor bile olsalar bu konuşmalar bebeğinizin konuşma yetilerinin de hızlanmasına neden olur.
  • Duyularının gelişmesine destek olmak amacıyla ses çıkaran farklı renkte oyuncaklar almalısınız. Özellikle hafif sesli çıngıraklı oyuncaklar tercih etmelisiniz.
  • Banyo yaparken banyo süresini biraz daha uzatarak banyo oyuncakları ile oyun oynamasına izin verebilirsiniz.
  • Bebeğiniz kendisi başını tutmaya başladığında onu yastıkla destekleyerek bir yere oturtun. By sayede denge duyusu gelişir hem de sırt kaslarını güçlenir.

4 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olur?

Dördüncü ayda bebekleri emzirmenin en uygun ve kolay olduğu saatler uyku mahrumu olduğu saatlerdir. Görme ve işitme refleksleri geliştiğinden sürekli emmeye ara vererek merakla etrafı izleyebilir.

4 Aylık Bebek Eme Süresi

Dördüncü ayda bebeklerin beslenme sayısı 4 veya 5’e iner. Ancak ay ortasına doğru yaşayacağı büyüme atağı nedeniyle, beslenme sayısının bir süre artmasına neden olabilir.

Artık bebeklerin hareketlerinde acıktığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Beslenme saatlerini buna göre düzenleyebilirsiniz. Dördüncü ayda da bebekleriniz için anne sütüne devam etmeniz en doğru tercih olacaktır.

4 Aylık Bebek Neden Emmek İstemez?

Bebekler bazı durumlarda aç olsalar bile emmek istemeyebilirler. Ancak bunun altında pek çok neden olabilir. Beslenmesinin şekli, yanlış emzirme pozisyonu gibi bazı sebepler olabilir.

4 Aylık Bebek Ek Gıda Alabilir mi?

Bebeklerin dördüncü ayında da en önemli besin kaynakları anne sütü olacaktır. Anne sütü olmaması veya herhangi bir nedenden dolayı anne sütü almayan bebekler için en doğru çözüm mama olacaktır.

Dördüncü ayda veya dördüncü ay sonunda herhangi bir ek gıda yedirebilmem sorunuzun cevabı bebeğinize herhangi bir ek gıda vermeyiniz olacaktır.

4 Aylık Bebek Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Eğer bebeğinizin henüz uyku düzeni oluşmadıysa bu dönem bebeğinizin uyku düzenini oluşturmak için en uygun zamandır.

Anneler bebeklerinin gündelik yaşantısına uygun olarak kendi yöntemlerini belirlemesi gerekiyor. Örneğin, bebeğinizi her gün banyo yaptırıyorsanız banyodan sonra ona masaj yaparak uykuya hazırlayabilirsiniz. Her gün banyo yaptırmayan anneler akşam yemeğinden sonra güzel bir müzik eşliğinde masal okuyarak ona uyku vaktinin geldiği mesajını verebilirsiniz.

Bu rutinleri gündelik olarak tekrarlarsanız eğer bebeğiniz uyku saati geldiğinde kendiliğinden mayışarak uykuya geçecektir.

Aşı Takvimi

4 Aylık Bebek Hangi Aşıları Olur?

Eğer bebeğinize 2 aylıkken rota virüs ve karma aşılarını yaptırmadıysanız bu ay 2 dozunu yaptırmalısınız. Eğer rota virüsü aşısını yaptırmaya 3 ayda başladıysanız bu ay yaptırmaya gerek yoktur.

4 Aylık Bebekler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Diş Çıkarması

Bebeğiniz diş çıkarmaya bu ay başlamasa da diş çıkarma sıkıntıları bu aydan başlar. Diş çıkarma genetik olduğundan anne ve babalar kendi dişlerinin ne zaman çıkardığını bilmeleri bebekleri içinde ortalama kendilerine yakın dönemde bebeklerinin dişlerinin ne zaman çıkabileceğini tahmin edebilir.

Diş çıkarma sıkıntıları bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Bazı bebeklerde herhangi bir sıkıntı olmazken bazı bebekler oldukça huzursuz geçirebilirler. Diş çıkarmasına birkaç olmasına rağmen sıkıntıları dördüncü ayda başlayabilir.

Dört aylık bebek diş çıkarma belirtileri;

  • Ağzının sulanması ve ağzının akması,
  • Elindeki eşyalarla kaşınan diş etlerini ısırmak istemesi,
  • Gece aniden ağlayarak uyanması,
  • Gün içerisinde yaşayacağı huzursuzluk,

Dört Aylık Bebeklerin Baş Parmağını Emmesi

Anneleri tedirgin eden konuların başında bebeklerin parmaklarını emmesi geliyor. Parmak emmek sanıldığı gibi sıkıntılı bir durum değildir. Hemen hemen her bebek baş parmağını emer. Hatta bazı bebekler ana rahminde bu alışkanlığa başlamışlardır. “Dört aylık bebekler neden baş parmaklarını emerler?” sorusuna verilebilecek net bir cevap yoktur. Ancak bebeklerin uykuya daha kolay ve hızlı dalması için baş parmaklarını emdiği söylenir.

Baş parmağını emen bebeklerin diş yapısının bozulduğuna dair bir görüş olsa da uzmanlar parmak emmeye 5 yaşlarına kadar devam etmedikleri sürece diş yapılarında herhangi bir bozulmanın söz konusu olmayacağı konusunda hem fikirler.

Unutmayın;

Her bebeğin gelişimi bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bu nedenle bebeğinizin gelişimindeki emekleme, refleks, yürüme, konuşma gibi dönüm noktalarının kesin bir tarihte gerçekleşemeyeceğini bilmeniz gerekir. 1 aylık bebek gelişimi başlıklı bu makalemiz de olmak üzere ay ay bebek gelişimi kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Bu makale içerisinde aklınıza takılan soruları doktorunuzdan teyit etmediğiniz sürece uygulamamanız gerekmektedir. Bebeğinizin gelişim döneminde en doğru tanı ve yöntemi yanlızca alanında uzman doktorlar karar verebilir.

Please follow and like us:
Pin Share
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Anne & Çocuk Dünyasına hoşgeldiniz!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

RSS
Follow by Email

Giriş Yap

VEYA