2 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizle ilk ayın sonuna geldiniz ve artık büyüme sürecinde ikinci ay sizi bekliyor. İkinci ay ilk ay’a göre daha rahat ve tecrübeli geçeceğinden emin olabilirsiniz. Bebeğinizin uyku düzeni oluşacak ve size tepkiler vermeye başlayacak. Eğer annesi olarak şanslıysanız ilk gülücüğünü de siz görebileceksiniz. İkinci ay’da beslenme, uyku düzeni ve bebeğinizin ikinci ay davranışları neler? Bebeğiniz nasıl bir duygusal süreçten geçecek? Hepsini bu makalemiz “2 aylık bebek gelişimi” adlı makalemizde bulacaksınız.

2 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Kız (ortalama)Erkek (ortalama)
2 aylık bebek kilosu4,75 kg5,2 kg
2 aylık bebek boyu57 cm58,5 cm
2 aylık bebek baş çevresi38,3 cm39,1 cm
  • Bebeğinizin büyüme hızı ilk haftalarla aynı devam edecektir. Bebekler bu süreçte 150-200 gram arasında kilo alırlar. Yavaş yavaş yanakları, bacakları ve kolları dolmaya başlar. “2 aylık bebekler kaç kilo olmalı?” sorusuna ortalama 4-5 kg civarında olmuş olsa da bu durum her bebekte boy ve kilo olarak farklılık gösterebilir.
  • 2 aylık bebeklerin boyu ortalama 1-1,5 cm kadar uzar. Ancak bu durumda bebekten bebeğe farklılık gösterebilir.
  • İkinci ay’da bebeğin başı ve beyni de hızla gelişime devam eder. Baş çevresi bu ay’da 1.25 cm kadar genişler. Bu dönemde bebeğinizin başı, vücudunun geri kalan bölümlerinden daha büyük olması normal bir durumdur. Bu dönemde baş diğer organlardan daha hızlı büyür.
  • Bıngırdak hâlâ açıktır. İkinci ay’ın sonlarına doğru üçüncü ay’ın başında biraz daha sertleşmeye başlar.

2 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

2 Aylık Bebeğin Görme Yetisi

  • İkinci ay’da bebeklerin görme yetisi ilk ay’a göre daha net ve canlı olur. Bebeğinizin artık pastel renklerle tanışma vakti geldi demektir. İkinci ay’ında ilk ay’a göre daha net gördüğü için canlı ve parlak renklere daha fazla ilgi gösterirler.
  • Gözleri ile sizin konuşmanızı ve hareketlerinizi incelediği için dili hep hareket halinde olur ve bu hareketliliğin sonucunda ses çıkarabilirler. Fakat çıkaracağı sesler henüz dilini kullanmayı bilmediğinden genelde sesli harfler çıkarırlar. Bu durumda endişelenecek bir şey yoktur.  Bebekler ancak 3 ve 5 ay’lar arasında sessiz harfleri kullanmaya başlarlar.
  • Biberonunu ve banyo küvetini gördüğünde tepki verebilir.
  • İlk ay’da olduğu gibi ikinci ay’da da fazla uzağı göremez ama gözleriyle takip edeblir.

2 Aylık bebeğin İşitme Yetisi

  • Bebeklerin işitme duyuları ilk ay’a göre daha kuvvetli olur. Bu ay’da sizin sesinizi daha net algılayacaktır. Uzun süre sizin sesinizi duymadığında endişelenebilir bile!
  • İnce ve kalın sesleri ayırt edebilir. Anne sesi ile baba sesini ayırt edebilir.
  • İşime duyusu gelişmiş olacağından çıkaracağı seslerde fazlalaşır. Kendi kendilerine çıkardığı sesler daha çok hoşlarına gider ve sürekli bu sesleri tekrar eder. Siz de bu sesleri taklit ederek onu onaylayabilirsiniz.
  • Bu ay’ın sonuna doğru, ses çıkaran sürekli bir noktaya veya cisme bakıyorsa bebeğiniz onun hakkında konuşuyor olabilir.
  • 2 aylık bebekler müzik dinlerken kol ve bacaklarını ritmik bir şekilde hareket ettirebilir.

2 Aylık Bebeğin Konu Alma Yetisi

  • Bebekler doğdukların andan itibaren pek çok farklı koku alarak büyür. Anne sütü, annenin kullandığı parfüm kokusu veya kızarmış tavuk kokusu. Bu kokulara karşı duyarlılık göstermediği sürece bebeğinize farklı kokular da tanıtabilirsiniz.

2 Aylık Bebeğin Tat Alma Yetisi

  • Bebeklerin tat tomurcuklar bu ay’da yalnızca anne sütü ve biberon sütünü algılarlar.
  • Bebekler büyüdükçe onlar için tatmak bir araştırma biçimi olacaktır. Bebekler bu araştırma döneminde buldukları nesneyi ağızlarına götüreceklerdir. Bu nesneler sivri, kesici, zehirli gibi tehlikeli bir durum arz etmeyecek şeyleri ağzına götürdüklerinden onlara müdahale etmemek daha doğru olacaktır.

2 Aylık Bebeğin Dokunma Yetisi

  • Dokunma duyusu, bebeklerin dünyayı tanırken kullandıkları en anlamlı duyularından biridir. Annesine ve babasına dokunmasının nasıl bir his olduğunu hissederler.
  • Bebekler öpülmekten, kucaklanmaktan, karnının okşanmasından, gıdıklanmasından hoşlanırlar ve bebeklere sevgiyle dokunan ellerden daha güzel bir his yoktur.
  • Bu dönemde bebeklerinize ortalama 20 dakika masaj yapabilirsiniz. Masaj yapılan bebekler hızlı kilo alarak daha hızlı gelişim göstermektedir.

2 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

  • Bebekler, bu zamana kadar olan süreçte etrafındaki konuşmaları ve sesleri dinleyip özümsediler. Kendi düşüncelerini konuşarak seslendiremeseler de sözlerinin manasını aylar öncesinden anlamaya başlıyorlar. Bu yüzden bebeklerinizle bol bol konuşun.
  • Merakla beklediğiniz cıvıldamaları ve agulamaları genellikle 6-8 hafta arasında başlamaktadır. Bebekler, daha net ses çıkarabilmeleri için zamanla dudaklarını kullanmaya başlayacaklar.

2 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

  • Bebekler iki aylık dönemde de ilk ay’da olduğu gibi zamanının çoğunu uyuyarak geçirirler.
  • Bebeklerin ebeveynleriyle iletişimi sınırlı olsa da 6-8 haftalık bebekler, gülümsemelere gülümsemeyle karşılık verebilirler.

2 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Ellerini keşfederek incelemeye başlarlar.
  • Genellikle al ve ayaklarıyla oynayabilirler.
  • Yüzüstü yatırıldığı zaman gövdesini 45 derece de yukarı kaldırabilirler. Bu ay’ın ortalarında kafalarını 90 derece bile kaldırabilirler.
  • Ellerine verilen cisimleri tutmaya başlayabilirler. Büyük cisimleri sallayıp bırakırken küçük cisimleri ağızlarına götürebilirler.
  • Vücut hareketlerini tamamen kontrol edemeseler de hareket etmeye başladıklarından yüksek yerlerde tek başına bırakmamak gerekir.
  • Gündüzleri daha az, geceleri daha fazla uyumaya başlarlar.
  • Kendi seslerini duyduklarında mutlu olduklarından daha çok ses çıkarmaya başlarlar.
  • Gülücükler atabilirler.
  • Ağladıklarında özellikle anne kucağında sakinleşip susabilirler.

2 Aylık Bebek Oyuncakları

Bebekler ilk ay’a göre ikinci aylarında daha fazla uykusuz kalacağından onlara özellikle zihinsel gelişim oyuncakları sağlayabilirsiniz. Anca oyun zamanını bebeğinizin ayarlamasına izin vermelisiniz. Oyun oynarken bebeklerinize nazik davranmalısınız, bebeğinizi havaya atıp tutmayın. 2. Aylık bebeğinizle neler oynayabilirsiniz?

  • Görme yetenekleri arttığı için zıt renklerden oluşan şekillere ve parlak canlı renklere ilgi gösterirler. Bebeklerinize parlak renkli ve zihinsel gelişimini arttıracak fotoğraflar göseterin.
  • Seslere karşı daha duyarlı olduğundan çıngıraklı oyuncaklar alıp oyun oynamasını sağlayabilirsiniz.

2 Aylık Bebek Neden Ağlar?

Bebekler bu dönemde ihtiyaçlarını ağlayarak belirtirler. Bu ağlamalar 6 ve 8 haftaları arasında rekor bir seviyeye ulaşabilir. Bebekler ağlayarak streslerini de böyle atıyorlar, anneler bu ağlamalar karşısında moralini bozmamalıdırlar.

2 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapmalıyım?

Bebeklere doğumundan itibaren gelişimleri için ebeveynlerin sevgilerini esirgemeden arttırmaları gerekir. Bebeklerinizi sevin, kucaklayın, sarılın ve “konuşsam bile anlamayacak ki” diye düşünerek konuşmamazlık yapmak gerine bol bol konuşun bebeklerinizle. Bu durum bebeklerinizin psikolojilerini de olumlu yönde etkileyecektir.

  • Bebeklerinize uzun cümleler yerine, basit cümleler kurun.
  • Dil gelişimleri için çıkardığı sesleri takip edin.
  • Bebeklerinizin sosyal gelişimleri için yüz yüze vakit geçirin, şarkılar söyleyin özellikle bu ay ismiyle hitap edin.

2 Aylık Bebek Beslenmesi nasıl olur?

Artık emzirme konusunda anneler de tecrübeli sayılırlar. Çalışan anneler henüz iş hayatlarına dönmediyseler bebeklerini emzirmeye devam ettirmelidirler. Emzirmenin bebekleriniz için en güzel tarafı, istedikleri (ihtiyaçları) kadar süt alıyor olmasıdır.

2 Aylık Bebek Ne Kadar Emer?

“2 Aylık bebeğin kaç cc süte ihtiyacı vardır?” bu soru aklınızı kurcalamasın. Bebekleriniz doyana kadar emmeye devam edeceğinden hesap yapmaya gerek yoktur.

2 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilmeli?

Anne sütü emmeye devam eden her bebek ortalama 2-3 saatte bir emmek ister. İkinci ayın sonunda bebeklerinde midesi büyüdüğü için daha fazla süte ihtiyaç duyabilir. Çalışan anneler işe başlamadan önce anne sütlerini stoklamaya başlamaları iyi olur.

Bebeği biberona nasıl alıştırılmalısın?

  • Çalışmayan anneler bebekleri emmeye devam ettiği sürece emzirmeye devam etmeleri biberona alıştırmalarına gerek yoktur. İş hayatına dönecek olan anneler bebeklerini yavaş yavaş biberona alıştırmaları gerekmektedir. Bu alıştırma 5 veya 6 haftalarda günde 1 öğünü biberon ile vererek başlayabilir.
  • Bebekler biberonu ilk etapta kullanmak istemeyebilirler anca bu düzen zamanla oluşacaktır. Eğer biberon emziğini reddedip istemiyorsa. Emziği değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bebeğiniz emzik kullanıyorsa eğer günlük kullandığı emziği ile biberonun emziğinin aynı marka ve türden olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.
  • Bebeğin beslenmesi anne sütüyle yeterli oluyorsa eğer doktorunuz ek gıdaya geçilmesini söylemediyse ek gıdaya geçilmeden anne sütüne devam etmelidir.

2 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Bebeğiniz bu ay’da daha fazla uyuyacaktır. İkinci ay’da uykusu biraz daha düzene gireceği için ebeveynler biraz daha rahat olacaktır. Bebeğiniz 15-16 saat arasında uyuyabilir. Ancak “2 aylık bebeğin kaç saat uyumalıdır” sorusuna kesin ve net bir cevap vermek zordur.

Bebeğin 40 Uçurması (Kırk Çıkarma)

Halk arasında yaygın olarak bilinen “kırk çıkarma veya kırk uçurma” ile adlandırılan bebeğin doğumunun üzerinden geçen 40. Günün sonunda kutlanır. Bebekler banyo yaptırılarak ve 40. Günün sonunda ev’den çıkarılarak gerçekleştirilir. Kırk çıkarması ikinci ay’da gerçekleşir.

2 Aylık Bebek Aşı Takvimi

Bebeğinizin aşı zamanı geldi! 2 aylık bebek aşıları hangi ayda kaç doz yapılır aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

2 aylık bebek aşıları
DTacB- IPV- Hib
BCG/ Verem
Prönomok aşısı
Rotavirüs aşısı

Unutmayın;

Her bebeğin gelişimi bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bu nedenle bebeğinizin gelişimindeki emekleme, refleks, yürüme, konuşma gibi dönüm noktalarının kesin bir tarihte gerçekleşemeyeceğini bilmeniz gerekir. 1 aylık bebek gelişimi başlıklı bu makalemiz de olmak üzere ay ay bebek gelişimi kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Bu makale içerisinde aklınıza takılan soruları doktorunuzdan teyit etmediğiniz sürece uygulamamanız gerekmektedir. Bebeğinizin gelişim döneminde en doğru tanı ve yöntemi yanlızca alanında uzman doktorlar karar verebilir.

Please follow and like us:
Pin Share
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Anne & Çocuk Dünyasına hoşgeldiniz!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

RSS
Follow by Email

Giriş Yap

VEYA