Bebeklerde Sarılık

Yenidoğan bebeğinizin güzel cildi biraz sararmaya başladıysa sarılık olabilir. Ancak bebeğiniz iyi bir şirkette: Birçok bebek, doğumdan kısa bir süre sonra bu genellikle iyi huylu durumu yaşar. İşte yeni doğan bebeklerde sarılık ile ilgili temel bilgiler.

Bebeklerde sarılık nedir?

Sarılık, yenidoğanlarda bebeğin cildini ve göz beyazlarını sarıya çeviren yaygın, kısa süreli bir durumdur. Sarılık, zamanında doğan tüm bebeklerin yaklaşık yüzde 60’ında ve erken doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 80’inde, bebeğin kanında bilirubin adı verilen bir kimyasal biriktiğinde ortaya çıkar.

Çoğu vaka doğumdan iki ila üç gün sonra ortaya çıkar ve bebekler için hastane ekranlarına yakalanırken , diğerleri daha sonra ortaya çıkabilir. Sarılık genellikle kendi kendine (ya da bazen hafif tedaviyle) hiçbir yan etkisi olmadan geçer. Genellikle bir hafta ila 10 gün sürer, bazen prematüre bebekler için daha uzun sürer. 

Yenidoğan sarılığına ne sebep olur?

Yeni doğmuş bir bebekte sarılık,   hiperbilirubinemi olarak bilinen bir durum olan aşırı bilirubin seviyelerinden kaynaklanır. Bilirubin, vücut eski kırmızı kan hücrelerini parçaladığında kanda üretilen bir enzimdir.

Yenidoğanın karaciğeri az gelişmiş olduğundan, bilirubin genellikle etkili bir şekilde elimine edilmez, bu da cildin ve bazen gözlerin beyazlarının sararmasına neden olabilir.

Bebeğinizde sarılık varsa, alnına veya göğsüne hafifçe bastırarak ve rengin geri dönüşünü izleyerek cildinin sarı tonunu fark edebileceksiniz.

Türüne bağlı olarak yenidoğan sarılığının çeşitli nedenleri vardır:

  • Az gelişmiş bir karaciğere bağlı fizyolojik sarılık . Bu, tüm yenidoğanların yüzde 50’sini etkileyen en yaygın sarılık türüdür. Neden bu kadar yaygın? Yeni doğmuş bir bebeğin karaciğerinin olgunlaşması ve vücudundaki bilirubinden kurtulması için biraz daha zamana ihtiyacı vardır. Bazı uzmanlar bu tür sarılığı yaşamın ilk birkaç gününde “normal” bir yanıt olarak adlandırır; genellikle bir veya iki hafta içinde kaybolur. Bu tür sarılık, karaciğerleri tam olarak gelişmemiş olabileceğinden, erken doğanlarda çok yaygındır.
  • Karaciğer fonksiyonuna müdahale nedeniyle anne sütü sarılığı.  Nispeten nadir olmakla birlikte, anne sütüyle beslenen bebeklerin yaklaşık yüzde 10’u, anne sütündeki bir protein karaciğerin bilirubin yıkımını engelleyerek yüksek seviyelere neden olduğunda sarılık geliştirir. Zararlı değildir, ancak üç ila 12 hafta arasında sürebilir.
  • Emzirme sorunları veya yetersiz beslenme nedeniyle sarılık.  Bu tür sarılık, anne ve bebek emzirmeye alışırken, düşük anne sütü ve kalori alımı nedeniyle yenidoğanların yaklaşık yüzde 5 ila 10’unda görülür. Sarılığı olan yenidoğanlar için emzirme hala tavsiye edilirken, bu tür sarılığı olan bazı bebeklerin pompalanmış anne sütü veya biberonda mama ile takviye edilmesi gerekebilir. 
  • Hemolizden kaynaklanan sarılık.  Bu nadir fakat ciddi sarılık türü doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde başlar. Bu bebeklerde yenidoğanın hemolitik hastalığı adı verilen bir hastalık vardır, bu da bebeğin kan grubunun anneninkiyle uyuşmadığı veya Rh faktörlerinin uyumsuz olduğu anlamına gelir. Doğum öncesi testler bu durumu önlemek için görünüyor. Rh negatif olan anne adayları, Rh faktörleri negatif olduğu ve bebeğinkiyle uyumsuz olduğu için muhtemelen bir RhoGAM enjeksiyonu ile tedavi edilecektir.
  • Kötü karaciğer fonksiyonu.  Yine, bu tür sarılık nadirdir ancak ciddidir. Bir şeylerin yolunda gitmediğine dair ana ipuçları, sarılığı geçmeyen yenidoğanda açık gri veya soluk sarı dışkıdır. Enfekte bir karaciğerden (hepatit) veya karaciğerin safra kanallarının tıkanmasından (biliyer atrezi) kaynaklanır.

Yeni doğmuş bir bebekte sarılık belirtileri nelerdir?

Sarılığı önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey olmasa da, özellikle bebeğinizi hastaneden eve getirdikten sonra durum gelişmeyebileceğinden, belirti ve semptomları izlemek önemlidir. Bu şekilde gerekirse tedavi talebinde bulunabilirsiniz.

Yenidoğan sarılığının başlıca belirtileri şunlardır:

  • Cildin ve gözlerin sararması
  • Soluk renkli dışkı
  • Koyu renkli idrar

Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), bebeklerin 3 ila 5 günlükken tekrar sarılık açısından bir çocuk doktoru tarafından değerlendirilmesini önerir. Bu, bilirubin seviyelerinin en yüksek olduğu zamandır. 

Sarılık genellikle önce yüzde ortaya çıkar ve daha sonra göğüs, karın, kollar, bacaklar ve gözlerin beyazları dahil olmak üzere bebeğin vücudunun geri kalanına yayılır. Kontrol etmenin iyi bir yolu, bebeğinizi doğal güneş ışığına veya floresan ışıkların altına yerleştirmek ve parmaklarınızla alnına ve burnuna hafifçe bastırmaktır. 

İzlenim yaptığınız yerde cilt sarı görünüyorsa  , çocuk doktorunuzu arayın . Doktor muhtemelen bebeğinizi muayene etmek ve kanındaki bilirubin seviyelerine bakmak için bir kan örneği almak isteyecektir.

Daha koyu tenli bebeklerde sarılığı görmek daha zor olabilir. Daha koyu tenli bebeklerde, sararma avuç içlerinde ve ayak tabanlarında daha belirgin olabilir, o yüzden kontrol edin. Ayrıca bebeğinizin ağzındaki, diş etlerindeki ve iç dudaklarındaki pembe deriye bakın.

Sarılık için risk faktörleri nelerdir?

Bebeklerin çoğunda hafif sarılık olsa da, bazıları daha büyük risk altındadır:

  • Prematüre  (37 haftadan önce) veya düşük doğum ağırlıklı  doğan bebekler
  • Doğumdan hemen sonra çok kilo vermiş veya doğum ve doğumla ilgili kafa derisi altında çok fazla morarma veya kanama olan bebekler
  • Doğu Asya veya Akdeniz kökenli bebekler
  • Bilirubin düzeyi yüksek olan ve ışık tedavisi gören ebeveyni veya kardeşi olan bebekler
  • İyi emzirmeyen bebekler (zayıf memeyi, düşük süt tedariki vb. nedeniyle)

Emziriyorsanız, bebeğinizi her iki ila üç saatte bir veya günde yaklaşık sekiz ila 12 kez besleyin. Bunu beslemek genellikle bebeğinizin bilirubin seviyesini düşük tutmaya yardımcı olur. Emzirmede sorun yaşıyorsanız, yardım için bebeğinizin doktoruna, hemşiresine veya emzirme uzmanına danışın. Alışmak zaman alır.

Yenidoğan sarılığı nasıl tedavi edilir?

Bebeğinizde orta ila yüksek düzeyde bilirubin tespit edilirse, onu güneş ışığına veya evde enzimin parçalanmasına yardımcı olan ve vücudun atmasını kolaylaştıran başka tür bir fototerapiye maruz bırakmanız önerilebilir.

Bununla birlikte, yenidoğanların doğrudan güneş ışığına maruz kalma ile önemli güneş yanığı riski nedeniyle, doktorların bu günlerde fototerapi (bebeği belirli bir tür parlak lambanın altına yerleştiren) veya özel bir battaniye veya ped ile tedavi önerme olasılığı daha yüksektir.

Ayrıca sık bağırsak hareketlerini teşvik etmek için bebeğinizi aşırı beslemeden mümkün olduğunca sık beslemeniz istenebilir. Bu aynı zamanda dışkıya kahverengimsi-sarımsı bir renk veren fazla bilirubinden kurtulmaya da yardımcı olacaktır.

Sarılığın en uç formunda, bilirubin seviyeleri anormal derecede yüksek olduğunda, enzim beyinde birikebilir. Tedavi edilmeyen çok şiddetli sarılık, kernikterus adı verilen ve kalıcı beyin hasarına neden olabilen son derece nadir bir duruma yol açabilir.

Bazı hastaneler, bu çok nadir görülen kernikterus vakalarının gözden kaçırılmamasını sağlamak için kan testleri ve takip ziyaretleri yoluyla bebeklerin kanındaki bilirubin düzeylerini izlemek için ekstra önlemler almaktadır.

Bebeğinizde daha şiddetli sarılık varsa, aşağıdaki gibi tedavilere ihtiyacı olabilir:

  • Fototerapi tedavisi (ışık tedavisi veya bili ışıkları da denir). Bebeğiniz soyunacak ve özel ışıklar altına konulacak, ancak korkmayın: Işıklar acıtmaz. Bazen bebeğinizi bili ışıklarının altında tedavi için hastaneye geri getirmeniz gerekebilir. 
  • Mama ile anne sütü takviyesi. Bu, çocuk doktorunuzun tavsiyesi üzerine vaka bazında yapılır ve bazen bilirubin seviyesini düşürmeye ve fototerapi ihtiyacını önlemeye yardımcı olabilir. 
  • Kırmızı hücre değişimi transfüzyonu. Bu tedavi, ışıklar çalışmıyorsa ve bilirubin seviyeleri anormal derecede yüksekse yapılır. Değişim transfüzyonunda bebeğinizin kanı taze donör kanı veya plazma ile değiştirilir. Bu tedaviye ihtiyaç nadirdir.
  • İntravenöz immünoglobulin (IVIg olarak da bilinir). Bu, damardan (damar yoluyla) verilebilen antikorlardan oluşan bir üründür. Bu da sadece nadiren kullanılır.

Yenidoğan sarılığının geçmesi ne kadar sürer?

Tipik olarak sarılık, prematüre bebeklerde daha uzun süre kalmasına rağmen, bir hafta ila 10 gün içinde geçer.

Bebeğiniz emzirilirse, sarılık bir ay veya bazen daha uzun sürebilir. Bebeğiniz mama ile besleniyorsa, sarılık genellikle iki hafta içinde geçer. Üç hafta veya daha uzun sürerse, doktoru aradığınızdan emin olun.

Yenidoğan sarılığı nasıl önlenebilir?

En yaygın yenidoğan sarılığı tipini önlemenin bir yolu yoktur. Çoğu vaka, bir bebeğin karaciğerinin kan dolaşımındaki bilirubinden kurtulmak için yeterince olgunlaşmaması nedeniyle ortaya çıkar.

Bebeğinizin sarılık riskini şu şekilde azaltabilirsiniz:

  • Bir alınıyor  Rho-GAM atış Kan grubunuz olarak tanımlanması durumunda,  gebelik sırasında Rh-negatif bebeğinizin Rh-pozitif ise ve yine 72 saat teslimden sonra
  • Bebeğinizi günde en az sekiz ila 12 kez beslemek, düzenli bağırsak hareketlerine sahip olmasına yardımcı olur ve bilirubini vücudundan uzaklaştırır. 

Sarılık semptomlarını izlemek ve bebeğinizde olabileceğinden şüpheleniyorsanız hemen çocuk doktorunuzla konuşmak önemli olsa da, çoğu yenidoğanda sarılığın son derece tedavi edilebilir, yönetilebilir ve hafif bir durum olduğu gerçeğinden emin olun. birkaç hafta içinde uzaklaşır.

Please follow and like us:
Pin Share
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Anne & Çocuk Dünyasına hoşgeldiniz!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

RSS
Follow by Email

Giriş Yap

VEYA