Anne Sütü nedir? İlk sütün önemi? Anne sütünün özellikleri nedir?

Anne sütü, Allah’ın bebekler için mucizesidir. Bebekler doğduğu andan itibaren kendileri için gerekli bütün besin öğelerini anne sütünden alırlar. Anne sütü bebek için gerekli tüm besinleri tek başlarına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besin kaynağıdır. Bebeklerin yeni Dünyalarına adapte olabilmesi için anne sütüne ihtiyaçları vardır. Anne sütü almayan ve annesinin sütünün yetmediğinden mama gibi suni besinler kullanan bebekler çevre koşullarına karşı anne sütü alan bebeklere göre koruyuculuğu daha azdır. Anne sütü dünyada yeri doldurulamayacak en önemli besindir.

Anne sütü, hamilelik süreci ve doğumla birlikte oluşmaktadır. Anne vücudunun ürettiği bu süt, bazı annelerde daha az olabilmektedir. Anneler sütlerini arttırmak için doğal yollara başvurmaktadırlar. Annede süt yapabilecek besinler, bitkisel çaylar kullanarak sütlerini artırmaktadırlar. Bebeğini emziren anneler bebeklerinin sağlıkları için gaz yapıcı gıdalardan, alkolden, sigaradan ve bunlara benzer kendilerine ve bebeklerine zarar verebilecek her türlü maddeden uzak durması gerekmektedir. Anneler yedikleri ve içtikleri tüm besinler doğrudan bebeklerine geçmektedir.

Bebekler için en ideal besin kaynağı olan anne sütü bebeklerin beslenmesi için benzersiz bir yöntemdir. Emzirme döneminde bebekleri zatürreden, ishalden, menenjitten ve kanda bakteriyel yayılmadan koruyan anne sütü hastalıkların sıklığını minimuma indirmektedir. Anne sütü bebekleri sadece ilk 6 ayda değil ileriki yaşlarda da alerjik hastalıklardan, sinir sistemi rahatsızlıklarından ve kansere yakalanma ihtimalini de azaltmaktadır.

Doğum yapan anneler hastane odasına getirildikten belli bir süre sonra hemşireler tarafından bebeğin ağırlıklarını ölçülmesi, boyunun ölçülmesi vb. gibi bilgiler alınıp ve hazırlıklar bittikten sonra bebek giyindirilerek annesinin yanına getirilir. Bebekler bu esnada doğumdan sonra annesiyle ilk temasını kurup daha sonra annesinden ilk sütünü burada hemşire eşliğinde almış olurlar. Bebekler ilk defa meme emecekleri için meme uçlarını bulmada, kavramada ve emmede sıkıntı yaşasalar da hemşireler anneye ve bebeklerine doğru emzirme şeklinde yardımcı olur ve bebeklerin annesinden ilk süt emmesi bu esnada başlar.

Anne sütü özellikle bebeğin ilk emeceği süt bebekler için oldukça önemlidir. Peki ilk sütün önemi nedir?  Anne sütünün özellikler nedir? Emzirme düzeni nasıl olmalıdır? Emziren annelerin dikkat etmesi gereken noktalar nelerdir? Bu kapsama bilmeniz ve yapmanız gerekenler bazı önemli bilgileri sizler için toparladık.

İlk sütün önemi nedir?

Annenin ilk sütü bebekler için çok önemlidir. Annenin doğumdan sonra gelen ilk sarı sütü bebeği tüm hastalıklara karşı korur ve bebeklerin ilk aşısı olarakta adlandırılır. Anne sütü; Vitamin, demir, yağ, protein gibi her türlü besin değerlerini içinde bulundurur. Bebekler için en büyük besin kaynağıdır.  Sütün içinde bulunan koruyucu maddeler bebeğin enfeksiyondan korunmasını sağlar. İçerisinde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduran anne sütü iklim şartları ne olursa olsun çok sıcak havada veya çok soğuk zamanda bile bebeğe su vermeye gerek kalmaz. Bebekler ek gıdaya geçene kadar annenin sütüyle su ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Emziren anneler bebeklerinin kendileriyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yoludur. Bu nedenle anneler bebeklerini hem sağlıklı bir şekilde büyütmek hem de bebeklerine huzur aşılamak için emzirmelerine ve kendi psikolojik durumlarına dikkat etmeleri gerekmektedir.

Anne sütünün özellikleri nedir?

  • Anne sütü her zaman steril ve bebeğe uygundur.
  • Besin öğelerinin birleşimi sayesinde bebeğin tüm gereksinimlerini karşılamaktadır.
  • Bebeklerin çene ve diş gelişiminde etkilidir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde diş çürümeleri daha az görülmektedir.
  • Anne sütüyle beslenen bebekler bilişsel ve sosyal gelişimi daha iyi olur.
  • Anne sütü kullanıma hazırdır.
  • Anne sütü biberonla beslenmekten daha kolaydır. Ayrıca hangi mama daha iyi, hangi mama daha sağlıklı, hangi mamayı kullanmalıyım düşüncesi olmamaktadır.
  • Koruyucu etmenleri içermektedir.
  • Sindirime yardımcı olarak aktif enzimler içerir.
  • Enfeksiyonları önleyen IgA, IgG ve ImM bağışıklık öğeleri içerir.
  • Gastrointestinal enfeksiyonların ve solunum yolu görülme oranını düşürür.
  • Diyabet, şişmanlık, hipertansiyon, koronel kalp rahatsızlıkları gibi kronik hastalıkların oluşması riskini azaltır.

Emzirme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

  • Emzirme konusunda tecrübesi olmayan anneler bebekleri her ağladığında karınlarının acıktığını düşünerek bebeklerini emzirmek isterler ama bebekler sadece acıktıklarında ağlamazlar bu nedenler bebekler her ağladığında emzirilmemelidir.
  • Yeni doğan bebekleri geceleri 2 saat aralıklarla uyandırarak emzirmek gerekmektedir.
  • Bebekler Dünya’ya geldiği andan itibaren ilk 4 ve 6 ay arası zihinsel ve bedensel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde anne sütü yeterli olduğu sürece bebeğe D vitamini dışında hiçbir şey verilmemelidir. Anne bu süre zarfı içerisinde huzurlu ve mutlu bir şekilde bebeğini emzirmesi sağlanmalıdır.

Emziren annelerin dikkat etmesi gereken notlara nelerdir?

  • Meme başı çökmesi, tahriş olması, çatlaması, şiş ve ağrılı göğüsler annenin sütünün azalmasına ve bebeğine süt verememesine yol açar. Bu durumla karşılaşmamak için anneler gebelik dönemlerinden ihtibaren göğüslerini emzirmeye hazır hale getirmeleri gerekmektedir. Peki, göğüsleri hazır hale getirmek ne demektir. Aşağıdaki önerilere uyarak göğüslerinizi emzirmeye hazır hale getirebilirsiniz.
  • Anneler doğum yaptıktan sonra emzirme dönemi bitene kadar kilo vermeye çalışmamalıdırlar. Anneler bebeklerini doğru ve başarılı bir şekilde emzirirlerse ilk 6 ay içerisinde hamile kaldıkları kiloya inebilirler. Annenin ve bebeğin sağlığı için emziren anneler için ayda 2 kilodan fazla kilo kaybı doğru değildir.
  • Gebelik sırasında ön görülen kilodan fazlasını almışsa her ay iki kilo vermek normaldir. Ayda iki kilodan fazla vermek hiçbir anne için doğru değildir.
  • Emziren anneler zayıflama diyeti yapmadan aşırı tuzlu, şekerli, yağlı ve unlu besinleri aşırı derecede tüketmemelidirler.
  • Meme başları çöken anneler gebeliğinin beşinci ayından sonra belli aralıklarla meme uçlarına masaj yaparak uzatmaya çalışabilirler.
  • Meme başı çöken anneler masaj yöntemiyle meme uçlarını uzatamaz ve bebek emzirirken sorun yaşarlarsa bebeklerinin memeyi daha iyi bir şekilde kavrayıp beslenmesi için meme başı (meme ucu) kullanarak bebeklerini daha rahat bir şekilde emdirebilirler.
  • Anneler meme başlarının çatlamaması için emzirmeden sonra birkaç damla kendi sütlerinden meme uçlarına sürebilirler.
  • Meme uçları çatlayan anneler doktorları bilgisi dahilinde bebeklerine zarar vermeyecek bir şekilde meme ucu kremi kullanabilirler.
  • Bebeklerini iyi emzirmeyen anneler göğüslerinin şişmesine, sertleşmesine ve kızarmasına neden olurlar. Göğüslerinin zarar görmemesi için anneler bebeklerini iyi bir şekilde emzirerek göğüslerini boşaltmalıdırlar aksi taktirde göğüslerine zarar vermemek için sık sık emzirmek veya göğüs pompası ile göğüslerini sağmaları gerekmektedir.
  • Doğumdan sonra sütleri çok fazla gelmeyen anneler bebeklerine sütlerinin yeterli olmadığını düşündükleri anda hemen biberonla mama vermemelidirler. Biberonla mama vermek yerine bebeklerini daha sık emzirerek hem bebeğin karnının doymasını hemde bebek memeyi emdikçe daha fazla süt yapmasını sağlamalıdırlar.
  • Anneler emzirme döneminde sinirden, stresten, üzüntüden uzak durarak bebeklerini daha iyi bir şekilde beslemeyi hedefleyerek kendiler düzenli bir şekilde beslenerek bebeklerinide bu şekilde beslemeleri hem kendi sağlıkları hemde bebeklerinin sağlıkları için oldukça önemlidir.
Please follow and like us:
Pin Share
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Anne & Çocuk Dünyasına hoşgeldiniz!

İlgili Yazılar

1 Yorum

Ceren kurt  -  Ocak 15, 2021 / 4:10 am

Çocuklarımızın en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Emziren anneler gerek beslenmesine gerekse psikolojik durumuna dikkat etmesi gerekiyor. Teşekkürler

Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

RSS
Follow by Email

Giriş Yap

VEYA