Bebeklerde Göbek Deliği İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Yenidoğanın göbek kordonunun bu enfeksiyonu son derece nadir olmakla birlikte tehlikeli olabilir. Nasıl geliştiğini ve sevgilinizin güvende kalmasını sağlamak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenin.

Göbek Bağı (Omfalit), göbek kordonu kütüğünün ciddi bir enfeksiyonunun tıbbi terimidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, hastanelerdeki enfeksiyon kontrol prosedürleri ve göbek kordonu bakımının rutin standartları sayesinde Göbek Bağı (Omfalit) çok nadir görülür .

Yine de, bu kötü enfeksiyonlar yaklaşık 200 yenidoğandan 1’inde görülür. Kimin risk altında olduğunu ve acil tıbbi müdahalenin neden bu kadar önemli olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin.

Göbek Bağı (Omfalit)e ne sebep olur?

Göbek Bağı (Omfalit)in ana nedeni, doğum sırasında göbek kordonunun doğumdan sonra veya birkaç gün sonra evde kesilmesi sırasında herhangi bir bakteriye maruz kalmasıdır.

Aklınızda bulundurmanız gereken başlıca bakterilere neden olan enfeksiyonlardan bazıları şunlardır:

  • strep
  • stafil
  • Gram negatif bakteriler

Tetanozun Göbek Bağı (Omfalit)e neden olabileceği düşünülürse, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki durum için bunun suçlanması nadirdir. Sadece kültürel nedenlerle, doğum ritüeli sırasında kordona kir ve hatta gübre (tetanoz sporları ile kontamine olabilen) uygulandığında ortaya çıkma eğilimindedir. Yenidoğan tetanozu olan bebeklerin, temiz olmayan doğum ve kordon bakımı uygulamalarından kord enfeksiyonunu alması muhtemeldir.

Kimler Göbek Bağı (Omfalit) için risk altındadır?

Göbek Bağı (Omfalit) doğumdan sonraki günlerde ve ilk haftalarda ortaya çıkar, ancak yenidoğan dönemi dışında nadiren görülür.

Araştırmalar, bebeklerin cinsiyetlerine bağlı olarak enfeksiyon riskinin arttığına işaret etmese de, yeni doğmuş bir bebeği daha duyarlı hale getirebilecek bazı şeyler var:

Amerika Birleşik Devletleri dışında doğum veya evde doğum (düşük kaynaklara sahip ülkelerde, Göbek Bağı (Omfalit) riski hastanelerde doğan bebeklerin yüzde 8’i ve evde doğan bebeklerin yüzde 22’si kadar yüksektir.

  • Erken doğum
  • septik teslimat
  • Düşük doğum ağırlığı
  • Umbilikal kateterizasyon
  • Koryoamniyonit (bebeğinizi çevreleyen ve koruyan amniyotik zarların ve sıvının bakteriyel bir enfeksiyonu)
  • Membranların uzun süreli yırtılması

Bebeğinizde Göbek Bağı (Omfalit) varsa, büyük olasılıkla erken doğumda doğumdan üç ila beş gün sonra ve zamanında doğmuş bir bebekte beş ila dokuz gün arasında enfeksiyon belirtilerini (irin ve kızarıklık gibi) fark edeceksiniz .

Göbek Bağı (Omfalit) belirtileri nelerdir?

Bebeğinizin yaşamının ilk birkaç haftasında göbek kordonu çevresinde iltihaplanma ve renk değişikliği olup olmadığını kontrol ederek küçük çocuğunuzun göbek deliğine dikkat edin.

İşte izlenmesi gereken Göbek Bağı (Omfalit) belirtileri ve semptomları:

  • Göbek kordonu güdüğü üzerinde veya yakınında irin veya sıvı dolu bir yumru
  • Göbek çevresinden yayılan kırmızı deri
  • Karın şişmesi
  • Enfekte bölgeden bulanık, kötü kokulu akıntı
  • Ateş (Dikkat: Çocuk doktorundan onay almadan bebeğinize ateş ilacı vermeyin)
  • Göbek kordonu kütüğü etrafında kanama
  • Sinirlilik, uyuşukluk ve azalmış aktivite

Bu belirtilerden herhangi biri enfeksiyonda erken veya geç ortaya çıkabileceğinden, bir sorundan şüpheleniyorsanız hemen çocuk doktorunuzu görmeniz önemlidir.

Sepsis, Göbek Bağı (Omfalit)in en yaygın komplikasyonudur ve çok daha ciddi ve zararlı bir şeye ilerleyebilir, bu nedenle Göbek Bağı (Omfalit)in erken tespiti ve tedavisi çok önemlidir.

Göbek Bağı (Omfalit) nasıl teşhis edilir?

Çoğu durumda, doktorlar bebeği muayene ederken veya bir fotoğrafta görerek Göbek Bağı (Omfalit) teşhisi koyabilirler.

Göbek Bağı (Omfalit) nasıl tedavi edilir?

Bebeğinizin göbek kordonu enfeksiyonu geliştirdiğinden şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede çocuk doktorunuzu arayın.

Göbek Bağı (Omfalit) için standart tedavi, küçüğünüzü izlemek ve gram negatif bakteriler de dahil olmak üzere bakterilerle savaşan antibiyotikler uygulamak için birkaç gün hastanede yatmaktır, ancak bazı daha ciddi vakalarda ameliyat gerekebilir.

Yine de tetikte olduğunuz ve hızlı hareket ettiğiniz sürece, yeni varışınız herhangi bir komplikasyon olmadan geri dönecektir.

Göbek Bağı (Omfalit)i nasıl önleyebilirsiniz?

Hem Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) hem de Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji (ACOG) “kuru kord bakımı” (diğer bir deyişle kütüğün alkol veya merhem kullanmadan temiz ve doğal olarak kurutulması) önerir ve bu artık Amerikan hastanelerinde yaygın bir uygulamadır.

Önleme stratejileri şunları içerir:

  • Teslimattan önce ve kordonu kesmeden ve bağlamadan önce elleri temiz su ve sabunla yıkamak
  • Yenidoğanın temiz bir yüzeye yatırılması ve kordonunun steril bir aletle kesilmesi
  • Kordon üzerinde temiz bir bağ veya kelepçe kullanma
  • Hamilelikte tetanoz aşısı

Not: Bazı kültürlerde göbek bağına kül, yağ veya diğer maddelerin uygulanmasına ilişkin geleneksel uygulamalar vardır ve bunların tümü bebeğin enfeksiyon ve Göbek Bağı (Omfalit) riskini artırabilir.

Bu yüzden unutmayın, bebeğinizin göbek deliğini temiz, kuru ve havaya maruz kalacak şekilde tutun. Herhangi bir sızıntı görürseniz, ıslak bir pamuklu çubukla nazikçe temizleyin ve dikkatlice kurulayın (ancak göbek deliğinin kordon düştükten sonra biraz sızması normaldir). Sürtünme alkolü kullanmayın.

Bebeğinizin göbek bağıyla ilgili herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa daima çocuk doktorunuzla konuşun. Teletıp sayesinde, genellikle doktorunuzun Göbek Bağı (Omfalit) kontrolü yapması için gereken tek şey hızlı bir fotoğraftır.

Please follow and like us:
Pin Share
E-bültene Abone Ol Merak etmeyin. Spam yapmayacağız.

Yazar

Anne & Çocuk Dünyasına hoşgeldiniz!

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hızlı yorum için giriş yapın.

Başka Yazı Yok

RSS
Follow by Email

Giriş Yap

VEYA