3 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğinizle geçen kocaman iki ay’ı geride bıraktınız.Bebeğinizle geçireceğiniz daha keyifli süreçler başlamak üzere. Bebeğiniz bu ay’da sizi daha iyi tanıyacak, gülecek, çığlıklar atacak ve ellerini keşfederek onlarını birbirine vuracak. Bebeğinizin tüm bu hareketleri onun en büyük mutluluğu olacak. Hazırsanız bebeklerinizin üç aylık gelişimlerini birlikte inceleyelim!

3 Aylık Gelişim Tablosu

 Kız (ortalama)Erkek (ortalama)
3 aylık bebek kilosu5,5 kg6 kg
3 aylık bebek boyu59 cm61 cm
3 aylık bebek baş çevresi39,5 cm40,5 cm
  • Üç aylık bebekler önceki aylarda olduğu gibi hızla gelişmeye devam edecekler.
  • Yaklaşık 700-800 gr kilo alır 2,2-3 cm kadar boyları uzayabilir.
  • Bu süreçte bebekleriniz gözünüze çok tombul gelebilir ama bu durum sizi korkutmasın bebekler emeklemeye başladıklarında bu tombulluk zamanla kaybolacaktır.

3 Aylık Bebeklerin Duyusal Gelişimi

3 Aylık Bebeğin Görme Yetisi

Bebeklerin görme yetileri hızla gelişiyor. “3 aylık bebekler nasıl görüyor?” diye merak ediyorsanız eğer. Siz dünyayı nasıl görüyorsanız bebekleriniz de birkaç ay içinde öyle görmeye başlayacaktır.

  • Bebekleriniz artık yavaş yavaş uzağı görmeye de başlayacaktır ve arada mesafe olmuş olsa bile sizi uzaktan gördüğünde de tanıyabilir.
  • Renkleri daha iyi tanıyabilir özellikle renkli ve parlak renkler ilgilerini çeker.
  • Bebeğinizin gözünde herhangi bir kayma veya şaşılık gibi bir durum fark ederseniz eğer vakit kaybetmeden doktorunuza veya uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

3 Aylık Bebeğin İşitme Yetisi

Bebeklerinizin işitme yetisi bu ay’da iyice gelişmiştir. Bu ay’da tanıdığı sesleri duyduğunda heyecanlanabilir ya da tepki vermeden sessiz kalabilir. Eğer daha önceden hiç duymadığı tanımadığı bir ses gelirse gözlerini sesin geldiği yöne çevirip sesin kaynağını arayabilir.

3 Aylık Bebeğin Tat ve Koku Alma Yetisi

  • Üçüncü ay’ın sonlarına doğru bebekler farklı tatları birbirinden ayırt etmeye başlayabilirler.
  • Anne sütü ve mamanın tadını ayırt edebilirler ve bu duruma tepki gösterebilirler.
  • Mama kullanıyorsanız eğer bunun anne sütü olmadığını anlayabilirler.
  • Hoşlarına gitmeye kokular olabilir.
  • Bu durum bebeğinizin beslenme tercihlerinide olumsuz yönde etkileyebilir.

3 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

Bebekleriniz bu ay içerisinde bilinçli olarak hareket etmeye başlayacaklar. Ellerini havaya kaldıracak inceleyecek ve oyuncaklarına isteyerek uzanmaya çalışacaklar. Bu hareketlerinin, isteklerinin altında becerilerinin gelişimi, akıl yürütme, düşünme ve planlama becerileri artmaktadır.

Bu süreçte bebeklerin beyninde anıları ve deneyimleri yer etmektedir. Sürekli tekrar eden eylemlerle bellek yolları oluşmaktadır.

3 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Bebeklerin üçüncüaylarında çıkardığı mimikler ve sesler artar. Homurdanırlar, cıvıldanırlar, dillerini dışarı çıkarırlar, etraflarına gülücükler atarlar ve bu yollarla sizlerle sohbet etmeye çalışırlar. Bu durumlarda bebeklerinize eşlik etmeye çalışın “3 aylık bebeklerin nelerden hoşlandığını merak mı ediyorsunuz?” işte size cevabı tabii ki üç aylık bebekler size sergilemiş oldu hareketlere karşılık vermenize bayılırlar diyebiliriz.

Bu ay’da artık anne ve babalarını daha iyi tanırlar. Yabancı korkuları da henüz yoktur. Ama birkaç ay sonra sizden ayrılmak istemeyebilirler ve yabancı gördüğü insanlara sevimlilik yapmayabilirler. Aklınızda bulunsun.

3 Aylık Bebekler Neler Yaparlar?

  • Önceki aylara göre hareketleri daha hızlı ilerleyecektir. Artık başlarını daha iyi kontrol edebildiklerinden başını dik tutabiliyor hatta 45 dereceye kadar başını kaldırabiliyorlar. Bu durumda “3 aylık bebekler başlarını dik tutabilir mi?” sorusuna cevap olarak “evet” diyebiliriz.
  • Yürümeleri için henüz erken olmuş olsa bile ayaklarının üzerine dik tutulduğu zaman tüm kuvvetleriyle yere basarak adım atma hareketleri yapabilirler. Eğer bebeğinizde bu tarz adımları görürseniz acaba mı? Düşünceniz olmasın tabii ki bebeğiniz bu ay’da yürümeyecektir. Bu adımlar bebekler için sadece bir refleks.
  • Bebeklerin beyin gelişimi bu ayda gözle görülür bir artış gösterir. Artık gerçek dünya ile daha uyumlu hale geleceler ve etrafında olup bitene dikkat edebilecekler. Özellikle anne ve babalarının seslerini duyduğunda doğrudan size bakıp cevap vermeye çalışabilirler.
  • Bu aydan itibaren ellerinin daha da çok farkında olacak ellerini yumruk yapmak yerini tamamen açarak parmaklarını inceleyecek. Bebekler özellikle yatarken iki ellerini birden inceleyecekler, her iki ellerini bir birlerine vurarak çıkan seslere sevinç gülümsemesi gösterecekler.
  • Bebekler bu ay’da ellerini oyuncaklarına götürecekler ve oyuncaklara dokunup hareket ettirmeye yarayacağını öğrenecekler.
  • Bu ay’da yakınlarını ayırt etmeye başlayacaklar. Anne ve babalarına daha farklı davranacaklar. Sizi tanıyıp daha çok gülecekler ve daha az ağlayacaklar. Yalnız kalmak istemeyecekler. Görüldüğü gibi bebeklerin gelişimleri, davranışları gitgide değişiyor.

3 Ayın Sonunda Bebekler Neler Yapabilir?

  • Bebekler bu ay’ın sonuna doğru yattıkları yerde yuvarlanabilirler. Eline alacakları her cismi ağzılarına götüreceklerinden çevresinde küçük cisim bulundurmamak gerekir.
  • Yavaş hareket ettirilen bir cisim olduğunda kafalarını o yöne çevirirler ve bu cisimleri 180 derece takip edebileceklerdir.
  • Yabancılara olan tepkileri bu ayın sonunda ortaya çıkacaktır. Tanımadığı birinin kucağına gidince önce o kişiyi inceler tanımadığını anlayınca da ağlamaya başlarlar.

3 Aylık Bebek Oyuncakları

  • Bebeklerin gelişimi için oyuncakların önemi büyüktür. Çünkü bebekler etraflarını izlediği, eğlenmek istedikleri ve algılarının açık olduğu dönemdir. Bebeklerinizin keyifli vakit geçirmeleri için bu dönemde oyuncaklar çok önemlidir.
  • Genellikle bu dönemde çıngıraklı oyuncaklar bebeklerin ilgisini çekeceğinden bebekleriniz için çıngıraklı oyuncaklar daha faydalı olacaktır.
  • Renkli, parlak ve sesli oyuncaklar da yine bebeğinizin ilgisini çekerek oyunlarını keyifli hale getirecektir.
  • Bu dönemde ellerine kırılmaz ayna vererek kendilerini göstermeyi sağlayabilir. Bebeğinizin ağzını, burnunu, gözlerini, başını, saçını bebeğinize tanıtabilirsiniz. Siz olmasanız da bebeğiniz ayna ile kendisi ilgilenebilecektir.

Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapmalıyım?

Bu sorunun en basit cevabı tabii ki “ilgi” olacaktır. Bu ay’da yine bebeğinizin daha iyi gelişimi için ona diğer aylarda olduğu gibi ilgi göstermelisiniz. Tabii ki ilginin yanı sıra aylar geçtikçe ona öğretme süreci de benimsemelisiniz.

  • Öncelikle yukarıda belirttiğimiz gibi oyuncak önerilerini dikkate alarak hem zihinsel hem de fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmalısınız.
  • Üçüncü ayda bebeğinizin gelişimi için yapmaktan en çok hoşlanacağınız şey ise ona öpücükler kondurmak olacaktır. Bebeğinize onu incitmeden masaj yaparak burnuna, omuzlarına öpücükler kondurarak hem ilginizi hem sevginizi hissettirebilirsiniz.
  • Bebek masaj, bebeklerinizin rahatlaması ve gazlarını daha rahat çıkarabilmesi için oldukça keyifli bir yöntemdir. Masajları genellikle banyo sonraları vücudunu kuruladıktan sonra veya akşam yatmadan önce yapabilirsiniz.

3 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olur?

Üç aylık bebek beslenme düzeni genellikle sabittir. Tam olarak her gün aynı saatte uyanıp emmeseler de hemen hemen her gün aynı saatte uyanırlar ve meme emerler. Emdikten sonra kısa süreli uyanık kalırlar ve sonrasında tekrardan uyumaya geçerler. Genellikle üç aylık süreçte hemen hemen her bebekte bu durum böyledir.

3 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilmelidir?

Üç aylık bebekleri ortalama 3 saatte bir emzirmek idealdir. Fakat bazı bebekler 3 saatte bir doymaya bilir. Bu durumda süreyi daha kısa tutabilirsiniz.

Anne sütüne devam eden anneler bu ayda da anne sütüne devam etmeliler. Anne sütüne devam etmeyen bebekler de mamaya bu ayda da devam etmeliler. Henüz katı gıdaya geçmek için zamanımız var.

3 Aylık Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Bebeğinizin beslenmesi hâlâ düzenli değilse eğer bu ay içerisinde bebeğinizin beslenmesini düzenli olması için çalışmalısınız.
  • Emzirme aralığını biraz daha uzun tutmalısınız.
  • Emzirme süresini uzatmaya gece uykularında başlayabilirsiniz. Bebeğinizin doyduğundan emin olduktan sonra gece 3-4 kere uyandırıp emzirme yerine bunu 1-2 kereye düşürebilirsiniz. Fakat bebeğinizin aç kalmadığından emin olmalısınız.

3 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

Bebeğinizin uyku düzeni bu ayda iyice oturmaya başlayacaktır. Bebeğiniz gün içerisinde ortalama 8-10 saat kadar uyuyabilir. Tabii bu uyku kesintisiz olmayacağını bilmeniz gerekir. Sabah uykusu, öğleden önce uyku ve öğleden sonra uyku olarak adlandırılabilir.

Aşı Takvimi

Eğer bebeğinize geçen ay rota virüs aşısının birinci dozunu yaptırdıysanız bu ay aşı yaptırmanıza gerek yoktur.
  

Unutmayın;

Her bebeğin gelişimi bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bu nedenle bebeğinizin gelişimindeki emekleme, refleks, yürüme, konuşma gibi dönüm noktalarının kesin bir tarihte gerçekleşemeyeceğini bilmeniz gerekir. 1 aylık bebek gelişimi başlıklı bu makalemiz de olmak üzere ay ay bebek gelişimi kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Bu makale içerisinde aklınıza takılan soruları doktorunuzdan teyit etmediğiniz sürece uygulamamanız gerekmektedir. Bebeğinizin gelişim döneminde en doğru tanı ve yöntemi yanlızca alanında uzman doktorlar karar verebilir.

Please follow and like us:
Exit mobile version