7 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğiniz her geçen gün değişiyor ve gelişimi devam ediyor. Beslenmesi, iletişimi ve gelişimi artık takip edemeyeceğiniz kadar hızlı! Yedinci ayda sizleri neler bekliyor, bu aylarda bebeğinizin gelişi nasıl olacak bilmek isterseniz yedinci ayda bebeklerin gelişimi hakkında her şeyi bu yazıda okuyarak başlayabilirsiniz.

7 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Ebeveyn’lerin bu ayda merak ettiği en önemli sorulardan biri “7 aylık bebek kaç kilo olmalı ve boyu kaç cm olmalıdır?” gibi soruların cevabını gelin beraber inceleyelim.

Kız (ortalama)Erkek (ortalama)
7 aylık bebek kilosu7,7 kg8,4 kg
7 aylık bebek boyu67,3 cm68,5 cm
7 aylık bebek baş çevresi42,8 cm44 cm
  • Altıncı ayda bebeğinizin büyüme hızı, ek gıdaya geçişle beraber 2 katına çıkmıştı. 7. Ayda ise büyümesi biraz yavaş olacaktır.
  • Bebeğiniz bu ay 450 gr kadar kilo alır ve boyu 1 cm’den az uzar. Bu gelişimler normaldir “bebeğim kilo almıyor!” diye düşünüp kendinizi üzmeyin.

7 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

7 Aylık Bebeğin Görme Yetisi

  • 7 aylık bebeklerin görme yetenekleri artık tamamen gelişmiş sayılır. Uzaktaki insanları, cisim veya nesneleri çok daha net olarak görebilirler ve seçebilirler.
  • Hızlı hareketleri de daha iyi izleyebilir ve yakından takip edebilirler.
  • Uzaktan kendilerine doğru gelen insanları veya nesneleri takip ederek yakalamak için öne doğru hamle yapabilirler.

7 Aylık Bebeğin İşitme Yetisi

  • Bebeklerin işitme yetileri tıpkı görme gibi tamamen gelişmiş sayılır.
  • Artık seslerin geldiği yönü çok daha çabuk anlarlar ve bu anlama için herhangi bir süreye ihtiyaçlarıda yoktur.
  • Kendilerine gelen daha yavaş sesleri dinlemek için bir süre tepkisiz kalabilirler.

7 Aylık Bebeğin Zihinsel Gelişimi

  • Önceki aylarda daha çok “mmm”, “bbb”, “aaa” “mmm” gibi sesler çıkaran bebekler, artık sesli ve sessiz harfleri birleştirebilirler. “baba”, “mama” ve “dede” gibi sesleri bol bol duyabilirsiniz.
  • Bu ay taklit etme eğilimleri de olabilir. Bu yüzden bebeklerinizle konuşarak dil gelişimlerine katkıda buluna bilirsiniz.
  • Ebeveynlerin merak ettiği konulardan biri olan “7 aylık bebekler emekler mi?” sorusuna verilecek cevap evettir ama her zamanki gibi ellerinin ve dizlerinin üzerinde değil bebeğin oluşturduğu sitile göredir.

7 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

  • Bebekler yedinci aylarında artık seslere dayalı olarak iletişim konusunda uzaklaşmışlardır. Ağlayarak, gülerek, çığlık atarak tüm bu duygularını dile getirebilirler.
  • Bebeklerin yabancılara karşı korkusu yedinci aylarında oldukça yüksek olabilir. Tanımadıkları kişilerin kucağında olmaktan, kendilerini sevmelerinden hoşlanmayabilirler.
  • Bebeklerin yedinci aylarından ayrılık korkusu oldukça yoğundur. Annesini bırakmakta ciddi zorluklar yaşayabilirler. Çünkü anneleri bebekler için güven ve mutluluk karakteridir.
  • Bebeklerin yedinci aylarında dokunma ve merak duyguları artmaktadır. Elleriyle her şeyi keşfetmeye çalışırlar. Saç çekmek, kolye çekmek gibi hareketlerde buna dahildir. Bu durumlarda bebeklerinize sınır koymalısınız ancak kızarak veya yüksek sesle değil mimiklerinizle belli etmelisiniz.

7 Aylık Bebek Neler Yapar?

Her geçen ay bebeklerin yapabilecekleri çoğaldı. İşte 7 aylık bebekler neler yapabilirler sorusuna verebileceğimiz cevaplar.

  • Düşen bir nesneyi arayabilirler.
  • Yüzüstü durumdan kendini oturur pozisyona gelebilir ve yardımsız oturabilirler.
  • Ellinde oyuncağı alındığında ihtiraz edebilirler.
  • Ellerindeki herhangi bir nesneyi bir elinden öbür ellerine geçirebilirler.
  • Ellerini çırpabilir ve ellerini sallayabilirler.
  • Sırtüstü yatırıldıklarından ayak parmaklarını ağzına sokabilirler, ayaklarına bakmaktan çok hoşlanırlar.
  • Yabancı insanları tanıdıkları insanlardan ayırt edebilirler.
  • Emekleme pozisyonundayken kendilerine destek verip bir ellerini öne doğru uzatabilirler.
  • Parmaklarını önceki aylara göre daha iyi kullanabilirler.
  • Pek başarılı olmasalar da kaşık tutabilirler.
  • Ellerindeki herhangi bir cismi birbirlerine vurabilirler.
  • Kendilerinin veya başkalarının çıkardığı sesleri dinleyebilirler.

Unutmamak gerekir ki! Her bebeğin gelişimi farklıdır ve her bebek bu gelişim özelliklerini aynı zamanda göstermezler. Eğer endişelendiğiniz herhangi bir konu varsa doktoruna danışmanızı tavsiye ederiz. Prematüre bebekler de normal yaşıtlarına göre biraz daha yavaş gelişim gösterirler.

7 Aylık Bebek Gelişimi İçin Neler Yapılır?

Bebeğinizin gelişimi için sizin neler yapabileceğiniz de önemlidir. Sizin neler yapabileceğiniz konusunda birkaç maddeyi aşağıda sıraladık hadi gelin beraber okuyalım.

  • Bebeğinizi kendi haline bırakmak yaptığı hareketlere müdahale etmemek bebeğiniz için en iyi şeylerden biri olabilir.
  • Bebeğiniz olması gerektiğinin dışında sizin bildiğinizin dışında farklı bir emekleme pozisyonunda ise sizin bildiğiniz pozisyona geçmesi için müdahale etmeyin! Pozisyonunu değiştirmeyin! Veya kucağınıza almayın. Bu durum bebeğinizin bebeklerin yürümesini be gelişimizin geciktirir.
  • Bebeğiniz bu ay içerisinde oturmaya ve yerde yuvarlanıp dönebilir. Bu nedenle bu hareketleri sıklıkla tekrarlayacaktır. Bebeğinizin bu tarz hareketlerini gördüğünüzde ona yardımcı olmayın kendi kendine gelişimini sağlayın. Tabii bulunduğu odada tek başına bu hareketleri yapması da doğru olmayacaktır. Siz odanın bir köşesinde bebeğinizi izleyerek olası herhangi bir ters durumda bebeğinize yardımcı olmalısınız.
  • Bebeğinizin gelişimi açısında keyif alacağı oyunlardan yararlanabilirsiniz. Bebeğinizin keyif alacağı oyunlardan akıllara ilk geleni ce-eee gibi oyunlardır. Ellerinizi kullanarak veya herhangi bir örtü ile yüzünüzü kapatarak bebeğinize ce-eee yaparak onu güldürebilirsiniz. Dilerseniz kendi yerinize bebeğinizin yüzünü de kapatabilirsiniz.
  • Renkli ve zeka gelişimine uygun kitaplara alarak kitapların üzerinde ki hayvanların sesini çıkarabilirsiniz. Siz sesleri çıkardıkça bebeğiniz de size eşlik edecektir.

7 Aylık Bebek Oyuncakları

Bebeğiniz neden sonuç ilişkisi kurmaya başladığı dönemde olduğundan ona, bu yeteneğini ve motor becerilerinin gelişmesinde katkı sağlayacak oyuncaklar almalısınız. Bu dönemde bebeğiniz için eğitici oyuncaklar tercih edebilirsiniz.

Bebeğinize alabileceğiniz oyuncak tarzlarını aşağıda sizin için sıraladık.

  • Büyük parçalı yapboz,
  • Ahşap çekici bloklar,
  • Basit müzik aletleri,
  • Üst üste koyulup yerleştirilebilen ahşap küpler,
  • Renkli ve sesli oyuncaklı diş kaşıyıcıları
  • Emekleme oyuncakları bebeğiniz bu dönemde keyifle oynar ve kendisini geliştirebilir.

7 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Ne mutlu bebeklerini ilk 6 ay anne sütüyle besleyenlere! 6. Aydan itibaren ek gıdaya geçen annelerimiz emzirmeye devam ediyor dahi olsa ek gıdaya geçmek durumundadırlar aksi halde bebekleriniz ilerleyen dönemlerde anne sütünü reddedebilirler. Anne sütüne devam eden anneler bebeklerinin öğünlerinin bir kaçında ek gıda verme sürecine devam ediyor olacaklar.

Bebeklerin ilk ek gıdalarının neler olabileceğini 6. aylık bebek gelişimi makalemizde yazmıştık. 7. Ay bebeklerin ek gıdaları 6 ay ile hemen hemen aynıdır. Bu ay bebeğinize biraz daha pütürlü ek gıdalar vermeye devam etmelisiniz. Böylelikle bebeklerinizin çiğneme ve yutma gelişimi daha da gelişir.

Bebeklerinizi mama sandalyesine oturtarak ellerine vereceğiniz küçük gıdalarla kendi öğünlerini yemesini öğrenmede bebeklerinize yardımcı olabilirsiniz. Bu yönteme BLW (bebek liderliğinde beslen) denir.

7. Ayda Bebeğime Hangi Besinleri Verebilirim?

7. ayda bebeklerinize vereceğiniz besinlerin çeşitliliğini biraz daha arttırabilirsiniz. Karnabahar, brokoli ve kabağı deneyebilirsiniz. Ek besinleri verirken bebeğinize birkaç gün aynı besinleri vererek bu besinlere karşı herhangi bir alerjik reaksiyonu olup olmadığını anlayabilirsin.

Bu dönemde bebeklere yumurta tattırmak riski olarak gözüküyor olsa da sarısını tattırarak alerjisi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Bebeğinize yoğurt yapabilirsiniz yalnız inek sütü yerine keçi sütü tercih etmelisiniz. Ayrıca bu ay tuzsuz keçi sütü peyniri ve potasyum içeriği fazla olan muzu ezerek verebilirsiniz.

7 Aylık Bebeğe Yasak Olan Gıdalar

Bebeğinizin bu ayda neler yiyemeyeceğine bakalım.

Öncelikle bilmeniz gereken İnek sütü ve bal 1 yaşına kadar yasak. Bunu zaten biliyor olmanız gerek. Aşağıdaki besinleri bebeğinizin 1 yaşına kadar uzak tutmanız gerekiyor.

1 yaşına kadar bebeğinden uzak durması gereken besinler
Alerjik reaksiyon göstermeye müsait olan çilek.
Tatlandırıcı içeren her türlü gıda ile tuz.
Salam, sosis, sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler ve konserveler.
Çikolata, kahve, kola, kakao gibi kafein içeren besinler.
Asitli, bol şeker içeren kola, gazoz ve meyve suları.

7 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni

Bebeğinizin geceleri artık daha az uyandığı dönemlere geldiniz. Herhangi olası bir diş çıkarma huzursuzluğu gibi durumlar dışında geceleri uyanmayı bırakmışlardır. Bebekler bu dönemde geceleri 6-8 saat arasında uyuyabilirler.

Bebekleriniz gece sık sık uyanıyorsa artık onu kendi kendine uyumasını sağlamak için yalnız bırakmanız gerekecektir. Bebeğinizin uyuması için emzirme, sallama veya uyuması için ne yapıyorsan artık onu yapmamanızı önerebiliriz. Ona kendi kendine uyuması için fırsat vermek uyku düzenlerini istedikleri gibi kurabilmelerini sağlayabilir.

Emzirme, sallama gibi yöntemleri bebeğiniz henüz uykuya geçmeden önce uygulayabilirsiniz. Bu sayede uykuya dalması daha kolaylaşacaktır.

Bebeklerinizin daha rahat ve huzurlu uyuyabilmeleri için ılık bir banyo ve bebek masajı da rahat uyumaları için faydalı olacaktır.

7 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı?

7 Aylık bebekler diş çıkarır mı sorusuna vereceğimiz cevap “Evet” olacaktır. Çünkü bebeklerinizin ilk dişleri muhtemelen bu dönemde kendini göstermeye başlayacaktır. Bu yüzden yemeklere olan ilgisi azalırsa şaşırmamalısınız. Bu dönemde bebeklerinizde ateş, ishal olabilir.

Bebekleriniz bu ay içerisinde diş çıkarmaz ise panik yapmanıza telaşlanmanıza gerek yok. Her bebeğin gelişimi farklılık gösterebilir.

Oto Koltuğunu Değiştirme Vakti Geldi!

Artık bebeğiniz büyüyor ve kendine uygun yeni bir araba koltuğuna ihtiyacı olacak. Bebeğiniz eğer ayakları koltuğa çarpmıyorsa yeni araç koltuğunda ters oturmaya devam edebilir. Ayakları çarpmaya başladığı zaman sizin baktığınız yöne doğru bakmaya başlayabilir.

Unutmayın;

Her bebeğin gelişimi bebekten bebeğe farklılık gösterebilir. Bu nedenle bebeğinizin gelişimindeki emekleme, refleks, yürüme, konuşma gibi dönüm noktalarının kesin bir tarihte gerçekleşemeyeceğini bilmeniz gerekir. 1 aylık bebek gelişimi başlıklı bu makalemiz de olmak üzere ay ay bebek gelişimi kategorisinde yer alan içeriklerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Bu makale içerisinde aklınıza takılan soruları doktorunuzdan teyit etmediğiniz sürece uygulamamanız gerekmektedir. Bebeğinizin gelişim döneminde en doğru tanı ve yöntemi yanlızca alanında uzman doktorlar karar verebilir.

Please follow and like us:
Exit mobile version